Prenosni solarni panel GoSport, Potujoči brlog
Uncategorized

Tehnične podrobnosti

Živjo! Preden začneva z opisovanjem številnih pohodov v italijanskih Alpah, naj najprej še malo pojasniva, kaj sva počela med našim postankom v Sloveniji. Ker sva že večkrat dobila vprašanja, kako nama uspe biti popolnoma samozadostna, saj v 2 letih in 7 mesecih na poti nikoli nismo obiskali kampa ali parkirišča za avtodome, sva se odločila, da napiševa objavo malo bolj tehnične narave. Že obstoječi električni in vodovodni »infrastrukturi« sva sedaj dodala še nekaj malenkosti, za katere se nama zdijo, da nama bodo prišle v Afriki prav. Če rajši gledate videe, kot berete, si lahko pogledate tudi spodnji posnetek (pa se morda še spotoma naročite na naš Youtube kanal 😊).


Novosti

Prenosni solarni panel

Kako je mogoče, da v tem času brloga še nikoli nismo priklopili na 220 V? Precej enostavno, saj imava na strehi fiksen 160 W solarni panel in pod sovoznikovim sedežem 110 Ah AGM akumulator. Predvsem zagovorniki litijevih akumulatorjev si verjetno sedaj mislijo, da malce nakladava. Zelo veliko ljudi namreč povsem po nepotrebnem svoje avtodome povsem prekrije s solarnimi paneli in vgradi 3 akumulatorje, kar je za najine pojme čisto pretiravanje. Glede na to, da v kamperju stalno živiva, torej tudi pozimi, ko je sonca precej manj, vam lahko garantirava, da je z nekaj pazljivosti en solarni panel povsem dovolj. Kaj pomeni z nekaj pazljivosti? Midva velikih električnih porabnikov nimava, saj imava npr. plinski hladilnik, ne kompresorskega, a morava zato napolniti ogromno foto opreme, računalnik itd. Pri tem paziva, da recimo računalnik, ki »požre« daleč največ energije, priklopiva, ko je zunaj sonce. Za tiste, ki se na elektriko malo bolj spoznate, naj poveva, da je najina poraba približno 15 – 20 Ah na dan. Tako nimava problemov niti pozimi, saj sva solar na strehi namontirala tako, da ga lahko nagibava. Ko se sonce pomika nižje po obzorju, je to ogromna prednost, saj na panel v horizontalni legi padejo sončni žarki pod zelo majhnim kotom, temu primeren pa je tudi izkoristek. Ko je sonce res nizko, zahvaljujoč nagibu dobiva tudi 50 % več električne energije, kot bi jo sicer.

Nagiben solarni panel, Potujoči brlog

Čemu torej prenosni solarni panel? Do sedaj smo se zelo visokim temperaturam izogibali – prvo poletje smo odšli na Norveško, kjer je bil vsak sončni žarek še kako dobrodošel, drugo poletje pa smo preživeli v Kavkazu v Gruziji. Tako smo bili vedno parkirani na soncu, kar pa je sredi pravega poletja lahko zelo zoprno, saj se avtodom ekspresno hitro segreje. Ker bomo prihodnje mesece v Alpah, pozimi pa v Afriki, sva ugotovila, da bi bilo priročno imeti solarni panel, katerega lahko postaviš na sonce, ko si parkiran v senci. Super rešitev, kajne? Midva sva ga vzela pri podjetju GoSport, saj nama bo 140 W povsem zadostovalo, poleg tega pa je zelo lahek (pospravljenega imava kar pod stropom v prtljažniku), priročen, saj se enostavno postavi, vsebuje pa tudi MC4 konektorje, tako da ga z lahkoto priklopiva na najin sistem (kako se ga postavi, je najbolje, da si ogledate video). Oba solarja sta sedaj povezava s stikalom, tako da po želji izbirava, katerega želiva uporabljati. Če bi si ga želeli naročiti, lahko to storite tukaj.

Prenosni solarni panel GoSport, Potujoči brlog

Nano filter za vodo

V brlogu se skrivata 2 tanka za vodo (skupaj 160 l), kar nama zadostuje za približno 8 do 10 dni. Vodo polniva povsod, kjer je mogoče – po Evropi na točkah za avtodome, izven Evrope pa iz raznih gorskih izvirov, vaških pitnikov in podobno. Kjer vodo pač najdeva. Pred polnjenjem jo vedno poizkusiva in tako preveriva, če ima normalen okus. Do sedaj še nikoli nisva imela težav v obliki prebavnih motenj ali česa podobnega.

Ker odhajamo v Afriko, kjer gorskih potokov najbrž ravno ne bo, sva naročila ALB nano filter za vodo, ki prefiltira mikroplastiko, bakterije, mikroorganizme in legionelo, tako da je voda popolnoma primerna za pitje. Na voljo so različni sistemi. Nekateri filtri se montirajo med vodni tank in pipo, nekateri pa na zunanjo cev, s katero polniš tank. Midva sva se odločila za slednjo opcijo, saj si ne želiva, da bi se v napeljavi ali v samem tanku nabrale morebitne bakterije. Vsi ALB filtri so kompatibilni z Gardeninimi nastavki, tako da jih lahko brez težav priklopimo kar direktno na cev, če vodo polnimo iz vira z dovolj močnim pritiskom. Ker se nama je izven Evrope zelo pogosto dogajalo, da sva morala vodo polniti s kanistri, sva v ta namen kupila še 12 V potopno črpalko. Tako lahko v kanister napolniva vodo iz reke ali jezera, vanjo potopiva črpalko, ki je priklopljena na cev s filtrom in v kamper natočiva popolnoma svežo vodo, ki je primerna za pitje.

Potujoči brlog
Nano filter za vodo, Potujoči brlog
Potopna črpalka, Potujoči brlog
Nano filter za vodo, Potujoči brlog

Če tudi vi razmišljate o nakupu vodnega filtra, lahko to storite preko te povezave: ALB nano filter. S tem nama pomagate, da midva od vašega nakupa dobiva manjšo provizijo, vi pa plačate popolnoma isto ceno. Hvala!


Adapterji za plin

Največja težava na poti je oskrba s plinom. Običajnih jeklenk v tujini ne moremo zamenjati, saj se navoji med državami precej razlikujejo, zato jih je potrebno napolniti. Ja, v večini držav je to nezakonito, a saj veste, da se povsod najdejo podjetja, ki rada zaslužijo, kajne? 😉 Midva s seboj voziva kar 3 jeklenke (2 slovenski in 1 francosko), saj imava tako dovolj plina za približno 2 meseca. Vse 3 jeklenke imajo sicer enak navoj kot nemška, kar je zelo priročno, saj je nemških avtodomarjev po Evropi zelo veliko, podjetja, ki jeklenke polnijo, pa imajo zato skoraj vedno tudi nemški adapter. S polnjenjem tako še nisva imela težav, saj je na aplikaciji Park4Night zelo enostavno najti plinarne, bencinske črpalke ipd. (označeni z vijolično ikono), v komentarjih pa lahko po navadi preveriš tudi ali imajo pravilni adapter. Ker imajo v Evropi vse bencinske črpalke samo 4 vrste priklopa, sva sedaj adapterje, ki imajo na eni strani priklop za LPG črpalko, na drugi strani pa navoj za slovensko jeklenko, kupila kar preko spleta, saj ne veva kakšna bo situacija v Afriki.

Pozor! Ko vam napolnijo jeklenko, jo pred priklopom nujno stehtajte! Midva imava v ta namen kar ročno tehtnico za prtljago, s katero preveriva, da so jo res napolnili toliko, kot sva jim naročila in nič več (to se ne zgodi vedno). Napolnjena mora biti največ na 80 %! To pomeni, da gre npr. v slovensko 10 kg jeklenko v resnici 12,5 kg plina, a če je napolnjena do konca, začne iz nje prihajati tekoča faza, kar lahko povzroči nedelovanje naprav ali v najslabšem primeru eksplozijo v napeljavi.


Kanister za nafto

V zadnjih letih sva bolj malo uporabljala kolesa, zato sva se jih odločila pustiti v Sloveniji in na njihovo mesto postaviti 20 l kanister za nafto. Slišala namreč sva, da v nekaterih afriških državah kdaj pa kdaj primanjkuje nafte, tako da bova na tak način še malce povečala svojo zalogo (glavni tank ima 80 l). Tudi če pomanjkanja ne bo, nama bo kanister prišel prav v primeru velikih razlik v ceni nafte med državami. Nosilec je profesionalno in domiselno zvaril moj iznajdljivi »žlahtnik«, za kar sva mu zelo hvaležna.

Kanister za nafto, Potujoči brlog
Kanister za nafto, Potujoči brlog

Komarniki

Čeprav smo prepotovali celo Skandinavijo, ne boste verjeli, a s komarji in mrčesom še nismo imeli težav. A zgodba bo v Afriki, kjer je malarija zelo pogosta, precej drugačna, zato sva brlogu dodala 2 komarnika (okna so že zaščitena). Prvega sva obesila na vrata, saj tovarniški ni več uporaben, z drugim pa sva zaščitila posteljo nad vozniško kabino. Kupila sva komarnik na metre, šivilja pa mu je na zgornji strani dodala ježka. Tako sva ga enostavno prilepila na letvico nad posteljo, kamor sva pritrdila tudi »hakeljčke«, na katere ga lahko zatakneva, ko je zvit. Precej enostavna rešitev, ki pa se je že na severu Italije izkazala za zelo uporabno.

Komarnik, Potujoči brlog
Komarnik, Potujoči brlog

Rezervna guma

Zaenkrat sva imela z gumami precejšnjo srečo, saj nama ni še nobena počila (trkam na les). V Turčiji sva sicer kupila nov komplet (celoletne Lassa multiways C), saj so bile stare že precej obrabljene. Zdaj sva preko spleta kupila še novo rezervno gumo, na katero sva v Turčiji malo pozabila (no ja, pa malo sva tudi škrtarila 😀). Zaenkrat sva z Lasso zelo zadovoljna, saj imajo kar globok profil, poleg tega pa imajo večjo nosilnost od Michelinovih, ki sva jih imela prej. Lahko rečeva tudi, da so se od prejšnjih na mokri travi in na blatnem terenu izkazale precej bolje.

Rezervna guma, Potujoči brlog
Lassa gume, Potujoči brlog

Je še kaj, kar vas zanima? Midva s temi tehničnimi zadevami živiva že tako dolgo, da so nama povsem logične in verjamem, da sva na kaj tudi pozabila. Če imate še kakšno vprašanje, nama ga kar napišite, vam bova z veseljem pomagala!

Pa se slišimo prihodnjič…

4 Comments

 • Matej

  Pozdravljena!

  Čestitam vama za prekrasen blog in za pogomno potepanje .
  Imam pa eno vprašanje. Nikjer nisem zasledil kako se ogrevate
  v domeku v zimski mesecih. Prosim, če lahko kaj več napišate
  tudi o tem.

  Hvala vama vnaprej in srečno pot po Afriki

  lpM

  • Nastja Rajar

   Zdravo!

   Najprej najlepša hvala za pohvale in lepe želje! 🙂

   Originalno je v avtodomu Truma, ki deluje na plin, ampak je v bistvu nikoli nisva uporabljala. Plin je namreč na poti precej bolj zakomplicirano dobiti kot nafto, zato sva se že prvo zimo v Španiji odločila, da namontirava kitajski webasto. Naročila sva ga prek Aliexpressa, zanj odštela manj kot 100 €, a kljub temu še vedno pridno deluje. Veliko sva ga uporabljala že v Španiji, nato na Norveškem, kasneje pa še 2 zimi v Grčiji / Turčiji, tako da ga lahko samo priporočava. Njegova moč je 5 kW.

   Lp iz Maroka,
   Nastja & Rok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *