Grčija

Akrokorint | trdnjava vredna ogleda

Lep pozdrav s Peloponeza! Tiste, ki ste mislili, da bova tokrat razkrila že veliko lepih kotičkov, morava malce razočarati, saj se od Korintskega prekopa nismo kaj dosti premaknili. Plan je sprva bil oditi od prekopa direktno na prvo lepo plažo na Peloponezu (37.842701, 23.112101), kjer smo kasneje preživeli celotno drugo polovico tedna. A še prej smo se ustavili pri neki ne preveč znani zgodovinski znamenitosti, zato verjamem, da bo tokratnja objava marsikomu prišla prav.

 

Akrokorint

Blizu Korintskega prekopa stoji na visokem osamelcu trdnjava, ki je bil zgrajena v večih zgodovinskih obdobjih. Najvišji del – Afroditin tempelj – je bil zgrajen že v Antiki, obrambne zidove, mošeje, cerkve in podobno, pa so zgradili v srednjem veku. Veliko le-teh je sicer kar lepo ohranjenih, zato je sprehod po celotnem hribu zelo zanimiv. Trdnjava je sestavljena iz 3 obrambnih zidov, prostor med njimi pa je bil v srednjem veku kar gosto poseljen. V poznem srednjem veku je namreč med 2. in 3. obrambnim zidom živelo okoli 1.500 prebivalcev. Ker so bili to v večini kristjani in muslimani, so znotraj obzidja zrastle 3 ali 4 mošeje ter 5 ali 6 manjših cerkvic. Ena mošeja in ena cerkvica sta še danes lepo ohranjeni, v slednjo pa lahko celo vstopimo. Večina prebivalcev sicer ni imela hiše le med obrambnimi zidovi, temveč tudi v mestu Korint, ki leži ob morju. Ker pa so se tam dogajali piratski napadi, so prebivališče poiskali na varnem – v trdnjavi.

Mi smo se na vrh osamelca pripeljali v popoldanskih urah, ko so se vrata trdnjave že zaprla (odprta so 8.30 – 15.00). Tako smo na parkirišču pod trdnjavo (37.8899, 22.8682) preživeli popoldne in večer, tam prespali, in se na potep med obrambnimi zidovi podali dopoldne. Že s parkirišča je sicer čudovit razgled na ravninsko pokrajino ob Jonskem morju ter v ozadju zasnežene hribe.

Obisk vam tako toplo priporočava že zaradi samega razgleda, a to ni edino, kar naju je pri trdnjavi navdušilo. Prva stvar je, da je vstop popolnoma prost, kar pomeni, da lahko trdnjavo z nami raziskujejo tudi naši štirinožni prijatelji. Šnofka je bila kar navdušena, da ji ni bilo potrebno ostati v kamperju. Druga stvar pa je, da te pot najprej vodi skozi trojna obrambna vrata, nato pa se lahko po trdnjavi sprehajaš kjerkoli želiš. Ogromno je nekih manjših poti, zato lahko jo raziskuješ tudi več ur. Mi 3 smo se najprej podali proti stolpu, od koder je razgled še 1000x lepši kot s parkirišča. Povsod naokrog je ravninska pokrajina polna oljk, v ozadju se bahajo zasneženi hribi, naravnost pred nami pa Jonsko morje in mesto Korint. Mi 3 smo na vrhu stali kar nekaj časa in občudovali dih jemajočo okolico.

Ko smo stolp zapustili, smo se podali do Afroditinega templja, ki stoji na najvišji točki trdnjave, od tam pa je celo moč videti vhod v Korintski prekop. Zelo jasno se nam tako poleg Jonskega pokaže tudi Egejsko morje. Ker je bilo res lepo sončno vreme, smo se tudi na ostankih nekdanjega templja zadržali kar nekaj časa.

Na poti nazaj pa smo se ustavili še pri mošeji, v katero lahko pokukamo le od zunaj, ter pri manjši cerkvici, v katero lahko vstopimo. Po 2 urah kolovratenja in občudovanja lepih razgledov smo se vrnili v naš brlog in zaključili ogled zanimive zgodovinske znamenitosti.

Ogled vam res priporočava, a vam svetujeva, da obujete primerno obutev. Začetni del poti, ki vodi skozi obrambne zidove, je precej strm, kamni pa so toliko letih obrabe kar spolzki. Poti v zgornjem delu trdnjave so sicer bolj ravne, a vodijo po travi, zato razni sandali niso preveč primerni. Poleg tega vam priporočava, da vzamete s seboj jakno, saj lahko na vrhu kar precej piha.

To je v bistvu vse, kar nam je uspelo raziskati v prejšnjem tednu. Kaj nas čaka v prihodnjem, pa bomo še videli.

Pa se slišimo prihodnjič…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *