Grčija

Lefkada

Živjo! Tokrat se javljamo z Lefkade oz. Lefkasa. V Grčiji razen Evije nisva obiskala nobenega otoka, saj nisva želela zapravljati denarja za trajekte. Prav zato pa sva se tudi odločila obiskati Lefkado, ker je s celino povezana z brezplačnim mostom. Na jugu Evrope so temperature že res čisto poletne, zato sem se jaz tega jonskega otoka res veselila. Plaža, morje in sonce, kaj več si lahko še želiš? Rok mi je ves čas zatrjeval naj ne pričakujem preveč, saj prostori za prenočevanje niso tako idealni kot morda izgleda na socialnih omrežjih. In žal… Imel je prav.

Iskreno naju Lefkada ni navdušila. Ja, saj je morje noro modre barve, plaže so dolge in prekrasne, ampak tukaj se nama zdi, da se vse skupaj konča. Prostori za prenočevanje ali niso ob morju ali pa so prenatrpani s kamperji. Kako vse skupaj izgleda v visoki sezoni, si sploh nočeva predstavljati. V glavnem, Lefkada je po najinem okusu preveč turistična, preveč »instagramabilna« in zato po najinem mnenju čisto preveč opevana. Tako sva obiskala le nekaj točk in po parih dneh z otoka pobegnila nazaj v samoto.

No, vseeno sva se o otoku odločila napisati kratko objavo z mesti, ki so se nama vseeno zdelo vredni ogleda. Tako s kamperjem ali z najetim avtom.

Paralia Kathisma

Si ob omembi grškega otoka predstavljate dolgo plažo z belim peskom in neznansko modrino valov, ki butajo ob obalo? Potem si predstavljate točno to plažo, pa tega niti ne veste. Do nje se lahko brez težav pripeljete po odlični asfaltni cesti in kamper parkirate tik ob njej. To posledično sicer pomeni, da boste spali v vrsti parkiranih vozil in se počutili bolj v kampu kot na rajski plaži. No, vsaj midva sva imela tak občutek, je pa to seveda stvar osebnih preferenc. Plaža je drugače res prekrasna, odlična za sprehajanje, sončenje in skakanje po valovih, obenem pa imate s kamperja nanjo čudovit pogled.


Svetilnik Doukato

Svetilnik Doukato leži na samem jugu otoka. Zgrajen je bil leta 1890, imel pa je kar pestro zgodovino. Do leta 1950 je deloval na olje (med 2. svetovno vojno ni obratoval), nato pa ga je omenjenega leta uničil potres. 6 let kasneje je bil dokončno popravljen, šele leta 1986 pa je oljne motorje zamenjala elektrika.

Dandanes ni sam po sebi nič posebnega. Naju je bolj kot sam svetilnik očarala ozka asfaltna cesta, ki vodi do njega. Med vožnjo lahko tako opazuješ skalnato obalo ter jadrnice, ki počasi plujejo po morski gladini. Svetujeva vam, da se na poti ob cesti ustavite (38.566940, 20.546690) in pokukate čez rob klifa. Pogled vam bo vzel dih, saj boste pred seboj zagledali mogočne klife, na enem izmed njih pa zgoraj omenjeni svetilnik.


Porto Katsiki

Porto Katsiki je morda celo najbolj znana plaža na celi Lefkadi, saj je res prekrasna. Skriva se pod visokimi klifi, voda pa je spet takšna, kot si jo predstavljate le v sanjah. Res prelepo, ni kaj za reči. Midva sva se sicer tam le na kratko ustavila, saj je ob njej kar nekaj ogromnih parkirišč. Trenutno je bilo sicer odprto le najbolj spodnje, a je bilo le-to spet polno bočno parkiranih kombijev. Tako je spet vsak lahko naredil prekrasno fotografijo plaže kar iz svoje postelje, le redki pa so verjetno objavili sliko s koliko kamperji si ta pogled delijo. Midva sva plažo le na hitro poslikala, kaj dlje pa je nisva mogla občudovati, saj je nejevoljen gospod že nakazal, da morava plačati parkirnino za 24 ur. Žal to ni za naju, zato sva se odpeljala na ogled naslednje plaže.


Paralia Egkremni

Ko sva prispela do parkirišča Paralia Egkremni, sva kar težko verjela, da je bilo poleg naju parkiranih le nekaj avtomobilov in nobenega kamperja. Temu je seveda tako, ker je manjše parkirišče od plaže oddaljeno več kot 1 km. Nama po pravici povedano do obiska plaže ni bilo, ker je ravno toliko pihljalo, da je bilo za kopanje premrzlo. Ker bi se morala do morja spustiti po zelo veliko stopnicah, sva prehodila samo toliko, da sva jo lahko od daleč slikala in se vrnila nazaj v brlog. Seveda pa, kot že nekajkrat do sedaj, je plaža res prekrasna.


Nidri

Nidri je vas oz. že skoraj manjše mesto, ki se nahaja na vzhodni obali otoka. Tukaj rajskih plaž ni več, je pa zato ogromen zaliv poln vseh vrst plovil. Midva sva se med vožnjo naslajala nad vsemi tipi jadrnic, ki so se mirno vrtele okrog svojega sidra. V mestu se nisva niti ustavljala, temveč sva se odpeljala direktno do majhnega parkirišča ob neprometni cesti (38.7206, 20.705601), kjer je prostora ravno za en kamper. Je pa od tukaj res prelep razgled na celotno mesto, zaliv in obilico manjših jonskih otokov. Ker sva na tem mestu tudi prespala, sva zvečer opazovala nešteto lučk, ki so svetile tako na obali kot na morju.


Slap Dimosari

Če bi vam rekla, da naju je od cele Lefkade najbolj očaral slap, mi verjetno niti ne bi verjeli, kajne? No, žal je to čista resnica. S prej omenjenega prenočišča sva se odpravila kar zgodaj in parkirala na dokaj velikem asfaltnem parkirišču (38.723301, 20.6901), ki je tudi izhodišče do slapu Dimosari. Pot do tja je ravna, sprehod pa traja mogoče 15 minut. Nas 3 je res navdušil, saj je Šnofka lahko ves čas skakala po majhnem kanalčku vode, ki je speljan ob poti, midva pa sva se navduševala nad čistostjo reke in mogočnimi skalami. Sam slap je visok okrog 15 metrov, pod njem pa se nahajajo številni tolmuni napolnjeni s kristalno čisto vodo. Poleti, ko temperature zelo narastejo, so le-ti perfektni za hitro osvežitev. Midva se tokrat za kopanje nisva odločila, zato smo se dokaj hitro po isti poti vrnili v kamper. Parkirišče se je v tem kratkem času že precej napolnilo s turisti, zato vam toplo priporočava, da se do slapu odpravite v jutranjih urah.


Lefkas

Glavno mesto Lefkade naju je navdušilo že ob prihodu, ko sva si med vožnjo ogledovala velikansko marino. Ker je bilo oblačno vreme, sva sklenila, da si mesto ogledava pred odhodom nazaj na celino. Parkirala sva na brezplačnem parkirišču nedaleč od samega centra (38.8293, 20.709101) ter se s Šnofko podala mimo marine do glavnega trga. Če so se nama zdeli prostori za prenočevanje prenatrpani, pa je bilo po najinem mnenju v mestu ravno prav turistov. Glavni trg in najbolj turistična ulica nista bila prenatrpana, obenem pa tudi nista samevala. Tako sva med sprehodom mimo neštetih trgovinic, stojnic in barov prav uživala. Vmes sva si privoščila gyros in se ustavila na slovitem grškem frappeju. Ozke ulice okrašene s številnimi rožami so naju prav navdušile. Sprehod po mestu tako zares priporočava.

Ob prihodu na otok in pred odhodom na celino smo sicer prespali na neki plaži zelo blizu glavnega mesta (38.798692, 20.72068). Sama plaža sicer ni nič kaj oh in sploh posebnega, je pa v okolici zelo lep sprehod po poti speljani med kanalom, ki vodi iz marine, ter močvirjem.

Tako sva Lefkado zapustila nekako srednje zadovoljna. V prihodnosti sva skoraj prepričana, da je s kamperjem več ne bova obiskala, saj je v Grčiji nešteto veliko lepših plaž in mest, ki so veliko manj turistična, obenem pa lahko kamper parkiraš praktično v vodi. Je pa verjetno precej drugače, če si stacioniran v nekem aparatmaju in se vsak dan odpelješ z najetim avtom le do bližnje plaže. Kopanje v neznanski modrini mora biti res pravi užitek.

Pa se slišimo prihodnjič…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *