Španija

Porušeni načrti

V tem tednu sva bila večinoma parkirana na enem mestu. Zakaj? Ker sva čakala pomemben paket. Zakaj? Ker so se nama porušili plani za nadaljevanje naše poti.

Ker trenutna epidemija očitno ne pojenja, je situacija na Portugalskem postala precej resna. Ne bomo o številu smrti in okuženih, dejstvo pa je, da so zaradi novega seva v novem popolnem lockdownu. Ljudjem priporočajo naj ne hodijo iz hiš, če ni nujno potrebno, saj za vsak izhod potrebujejo tudi dober razlog. Potovanje je tako trenutno nemogoče. Veliko camperistov, ki so na Portugalsko pršli že pred lockdownom, se je sedaj vrnilo v Španijo, saj niso smeli zapuščati kampov. Tako so najini plani, da končno prideva na Portugalsko, katere sva se res zelo veselila, in se preko nje vrneva na sever, padli v vodo. Zato sva jih žal morala malo preoblikovati.

In zakaj sva zato čakala paket? Naročila sva namreč kitajski Webasto (kitajski grelec na nafto), saj sva se odločila na sever vračati skozi centralno Španijo. Ker zna biti na poti malce bolj mrzlo kot tukaj na jugu, sva se odločila vgraditi dodatno gretje. Staro plinsko Trumo sicer imava, a vidiva precej prednosti v kitajskem Webastu (dela na diesel, katerega je precej lažje dobiti od jeklenk plina, cenejši je, topleje ogreje camper, ima daljinca in ga tako lahko prižgeva kar iz postelje, ima termostat itd.). Seveda pa so te prednosti najino osebno mišljenje (!). V glavnem, zanj sva plačala 95€, prišel pa je v parih dneh.

Ko je paket končno prišel, sva se najprej odpravila v Leroy Merlin (kot en Bauhaus), nakupila vse potrebne dodatke in se odločila parkirati na 7 km oddaljenem parkirišču. Tako bi bila, v slučaju, da bi potrebovala še kaj dodatnega iz trgovine, nastanjena blizu nje. Že popoldne se je Rok lotil dela, a mu žal v istem dnevu ni uspelo vsega zmontirati. Sva ga pa že kmalu naslednje jutro lahko prižgala in res sva bila navdušena. Juhu, vse dela in pripravljena sva iti na sever! Dejansko se zdaj že kar veseliva kaj vse ima Španija še za pokazati, razen prelepih peščenih plaž.

Po kosilu pa sva se odločila malo raziskati okolico. V resnici nisva bila parkirana na kar nekem parkirišču, temveč v Naravnem parku Bahía de Cádiz. Vdor morja, ustja rek Guadalete in San Pedro ter sredozemsko podnebje so »krivci« za nastanek tega velikanskega območja mokrišč. Najdemo lahko sipine, jezera, močvirja in soline. Zanimivo je, da so kljub visoki stopnji prebivalstva in razvoja nekatera območja omenjenega parka ostala nedotaknjena, najdemo pa lahko celo feničanske in rimske ostanke. Midva si celotnega parka sicer nisva ogledala, sva pa prehodila celoten del zraven parkirišča imenovan Tres Amigos – Río Arillo. Narjene so zelo luštne makedamske poti po tem delu barja, razvejane pa so v vse smeri. Med sprehodom lahko uživamo ob pogledu na rumene rožice na poti, na morske trave in alge v mokriščih in v daljavi na številne ptice, med drugim tudi rozaste flaminge. Ta del je namreč zelo pomemben za ptice selivke, saj predstavlja postajališče na poti v Afriko. Mi smo bili tam sicer ravno med vikendom, ko je bilo kar veliko sprehajalcev, zato priporočava ogled med tednom, ko je večji mir.

Omenjen naravni park res priporočava vsem ljubiteljem ptic, saj je na poti tudi opazovalnica. Seveda ne pozabite na daljnogled!

P.S. Na prvi slikci sva uspela naenkrat ujeti v objektiv flaminge in najin Potujoči brlog!

Pa se slišimo prihodnjič…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *