Španija

Cádiz in prigoda s policijo

Mesto tega tedna je Cádiz! Cádiz leži na Atlantski obali Španije in je po številu prebivalcev približno pol manjši od Ljubljane. To naju je precej začudilo, saj sva, ko sva se vračala iz Cádiza, naletela na precejšnji prometni zamašek.

Da ne prehitevam – v Cádiz sva se pripeljala po vzhodni strani polotoka. Center se namreč nahaja na čistem koncu polotoka, do njega pa vodita dve večji cesti – ena vodi po zahodni obali in druga po vzhodni. Že med vožnjo sva si tako lahko ogledala enega izmed mostov, ki povezujejo Cádiz s celino.

El puente de la Constitución de 1812

Ne, most ni bil zgrajen leta 1812, če vas je ime morda zavedlo. V resnici je most precej nov, saj so ga nameravali zgraditi na 200-letnico španske ustave, ki je bila sprejeta v Cádizu, torej leta 2012, a so se dela, zaradi takratne finančne krize, zavlekla do leta 2015. Dolg je malo preko 3 km, na njem pa sta dva pasova v vsako smer in 2 pasova namenjena tramvaju.

Nato sva parkirala na velikem parkirišču blizu pristanišča (36.537768, -6.289829), kar naju je za camper stalo le 3,10€ za 24 ur. Ob obisku mesta definitivno priporočam to parkirišče, saj je zelo veliko, poceni, poleg tega pa je le 10 min peš oddaljeno od centra mesta. Aja, obstaja tudi možnost, da si spotoma še napasete oči na kakšni jahti arabskih premožnežev (ja, nama so se kar cedile sline!). Pot smo nato s Šnofko nadaljevali peš do centra mesta.

Katedrala Santa Cruz

Prvo znamenitost, katero smo si ogledali, je bila katedrala zgrajena med leti 1722 in 1838. Katedrala je res lepa, še lepši pa je velik trg pred njo. No, v resnici ne vem ali je trg res lep, ali je bilo samo prijetno videti ljudi, ki posedajo v barih in se grejejo na toplem soncu. Ponavadi nama gre »gužva« res na živce, a ne boste verjeli, da je v teh časih včasih prav prijetno videti malo več ljudi.

Centralna tržnica

Nato smo se sprehodili do centralne tržnice, kjer smo si tako kot na ostalih tržnicah lahko napasli oči na vseh možnih ribah, rakcih, školjkah in ostalih morskih bitjih, katerih niti ne poznam. Prav zato so nama tržnice v španskih obmorskih mestih tako zanimive, saj jejo ogromno morskih specialitet, katere so za večino Slovencev znanstvena fantastika. No, poleg tržnice pa je bil zanimiv tudi nekakšen bolšji trg pred njo, kjer so prodajali resnično vse – od knjig pa vse do šivalnih strojev.

Pot nas je nato vodila preko ribiške četrti La Viña do ene izmed znanih plaž Cádiza La Calete.

La Caleta

Plaža je med prebivalci zelo priljubljena, saj je na njej nekaj barov in restavracij, pogosto pa se tam zbirajo mladi. Nama se v primerjavi z ostalimi plažami na jugu Španije ni zdela nič posebnega, saj je, ker je v mestu, temu primerno tudi umazana. Poleg sprehajalcev psov je trenutno večinoma samevala.

Drevesa pred Ekonomsko fakulteto

No, čeprav moram hitro nazaj vzeti zgornje besede. Ker sem magistrirala na Ekonomski fakulteti, sem poglobljeno razmišljala zakaj nisem odšla v Càdiz na izmenjavo. Njihova fakulteta namreč stoji poleg zgoraj omenjene plaže (dejansko jo gledajo čez okno), pred fakulteto pa stojijo mogočna drevesa, ki bi bila kot nalašč za postavitev hišice na drevesu. Stara so namreč preko 100 let in izgledajo kot iz kakšnega srhljivega filma.

S tem se je naš ogled Càdiza zaključil in po obmorski promenadi smo se vrnili nazaj do našega Potujočega brloga. Dejansko pa nam je bil ta del mesta najlepši, saj se promenada dviga visoko nad morjem, valovi pa vztrajno treskajo ob skalnato obalo pod njo. Poleg tega smo se vmes sprehodili še čez dva parka – Parque Genovés in Jardines de la Alameda Apodaca, ki sta naju navdušila s pisanimi ploščicami in vsemi možnimi rastlinami.

Moram priznati, da naju Cádiz ni tako navdušil kot druga španska mesta. Pa ne, da bi bilo samo mesto grdo, sploh ne, zdelo se nama je namreč, da sva srečala ogromno čudnih ljudi. Nekako sva imela občutek kot, da naju zna kdo oropati. Ne vem ali sva imela le nesrečo, čuden dan ali pa čisto napačen vtis, a naju mesto žal ni preveč očaralo.

Za konec pa lahko povem še prigodo, ki se nama je zgodila po obisku Cádiza. Šla sva v trgovino in ob prihodu iz nje so zunaj stali policaji, ki so preverjali ali res živiš na območju Cádiza, saj so trenutno na tem delu malce okrepili koronske ukrepe. Vprašali so naju torej po naslovu in, ko sva pokazala na parkiran camper so le odgovorili »aja camper, ok!!« in naju pustili nadaljevati našo pot 😀.

Pa se slišimo prihodnjič…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *