Grčija

Tehnični pregled & kam naprej?

Hej hoj!

Spet je mesec junij, ko mora naš brlog na vsakoletni tehnični pregled. Odkar naju ni v Sloveniji je to tak mini zaplet na poti, ki se ga nikoli niti najmanj ne veseliva. Lani sva ga opravljala v Franciji, letos pa smo to zoprnijo prestali v Grčiji. Ker sva v preteklem letu dobila ogromno sporočil kar se tiče opravljanja tehničnega pregleda v tujini, registracije in podobno, bova tokrat opisala vse, kar potrebujete o tem vedeti.

To pa ni vse kar vas čaka v spodnjih odstavkih! Razkrivava tudi, kakšni so naši plani za prihajajoče poletje! Kje bomo, če bo vse po sreči, že jutri? Zdi se nama, da bodo tudi objave od sedaj naprej še malenkost bolj zanimive… 

Tehnični pregled

Torej – naj najprej odgovorim na najbolj pogosto vprašanje, ki se pojavlja v najinih sporočilih »Ali lahko registriram vozilo kjerkoli v EU?«. Odgovor je v teoriji da, a se je vseen potrebno prej pozanimati, ali v določeni državi pregledujejo enake stvari kot pri nas. Midva sva tako lani kot letos klicala na Prigo na Brezovici, kjer opravljajo tehnične preglede. Uslužbenke so zelo prijazne, zato so in za Francijo in za Grčijo preverile, ali je to mogoče. K sreči je bil v obeh primerih odgovor pritrdilen. Pa da ne bo pomote, to ni reklama za Prigo, samo dobronameren nasvet. Na kratko, za opravljanje tehničnega pregleda je definitivno pogoj, da je država članica EU, vseeno pa to ne pomeni, da ga je možno opravljati čisto povsod. Kakor je nama znano, je npr. ena izmed članic, kjer opravljanje ni mogoče, Belgija.

Naslednji korak, ki ga toplo priporočava je, da se ustavite nekje, kjer opravljajo tehnične preglede in se pozanimate o 2 stvareh: ali sprejemajo tuja vozila ter ali se je potrebno predhodno naročiti. Midva namreč lani na naročanje nisva niti pomislila, saj pri nas to ni potrebno. Tako sva zelo samozavestno pripeljala pred stavbo, kjer opravljajo tehnične preglede, uslužbenec pa je kar debelo pogledal, ko sva rekla, da nimava »rendezvousa«. Čakalna doba je bila namreč 3 tedne. K sreči sva uspela najti drug tehnični pregled, kjer je bila malce krajša, ter tako uspela še pravočasno registrirati brlog.

Naslednji korak pa je sam tehnični pregled. Kako izgleda je zelo odvisno od države. V Franciji je npr. trajal 1 uro, saj so preverili vsako majhno malenkost. Verjetno si najino živčnost lahko predstavljate. V Grčiji po drugi strani je vse skupaj potekalo po grško – nobenega naročanja, vse skupaj je trajalo manj časa kot v Sloveniji, obračanje volana, pritiskanje na plin in občasno tipkanje po računalniku pa je opravil kar Rok. Pri nas sta uslužbenca dva, v Grčiji pa je bil samo eden, zato je seveda prijazen možakar potreboval malce pomoči. Rok se je sicer zelo zabaval in nikoli še ni prišel s tehničnega pregleda tako navdušen kot letos. Gospod je bil namreč zelo prijazen, zato sta ves čas prijetno klepetala.

Ko je tehnični pregled opravljen, pa pride čas za papirologijo. Dokumente tehničnega pregled je skupaj s prometno potrebno poslati nekomu v Sloveniji, ki bo vozilo registriral. Za to potrebuje pooblastilo lastnika vozila, ki pa ne rabi biti overjeno. Načeloma je potrebno izkaz tehničnega pregleda tudi sodno prevesti, a se je o tem dobro prej pozanimati. Nama so po telefonu povedali, da to ni potrebno, če nekdo od uslužbencev govori jezik, v katerem je vaš dokument. Torej, če vse skupaj opravljate na Hrvaškem, je zelo verjetno, da prevoda ne boste rabili, vendar se vseeno prej pozanimajte. Midva sva ga potrebovala tako lani kot letos. S prevodom lahko potem nekdo od vaših bližnjih vozilo zavaruje in registrira ter vam dokumente nato pošlje nazaj v državo, kjer se nahajate. Toplo priporočava, da se vse skupaj pošilja preko dostavnih služb tipa DHL, saj bodo tako vsi papirji prišli sem in tja pravočasno. Tehnični pregled lahko sicer opravljate 1 mesec preden vam poteče registracija.

Ko je vse opravljeno, je vaše vozilo nared za nove dogodivščine! Saj ni tako hudo, kajne? Potrebno je le malce organizacije in dobre volje. No, pa kak cekinček zraven.

Kam odhajamo?

Zdaj pa končno še k našim planom! Uf, midva sva že res nestrpna, zato res upava, da se kaj ne sfiži. V preteklih letih na težave pri prehajanju mej ne bi niti pomislila, a je koronsko obdobje pustilo svoje posledice. Če torej nič ne gre po zlu, se danes naše 7 mesečno popotovanje po Grčiji končuje in jutri začenja popotovanje po Turčiji! Brlog bo končno zapeljal na neevropska tla, juhu! Več kot 1,5 letno potepanje po Evropi je sicer bilo več kot odlično, a nama je vseeno vsake toliko manjkalo malo drugačne kulture. Evropske države se sicer med seboj precej razlikujejo, a navsezadnje smo vsi Evropejci s podobnim pogledom na svet. Zato najin plan ne vključuje le Turčije, temveč tudi Gruzijo! Nekih natančnih načrtov sicer še nimava, a nekako upamo, da bomo pred poletno vročino pobegnili v gruzijski del Kavkaza. Preživeti naslednje mesece s pogledom na 5 tisočake, neskončne trte in Črno morje? Moram sploh razložiti, zakaj sva že malce neučakana in evforična? Če danes dobimo zgoraj opisano dokumentacijo, uredimo še zadnje stvari na brlogu, nas jutri čaka prečkanje turške meje, nato pa srednje hitra vožnja do Gruzije.

Ali je šlo vse po planih in kakšni so prvi vtisi iz Turčije pa najverjetneje izveste že prihodnji teden. Medtem pa držite pesti, da se nič ne sfiži.

 

Pa se slišimo prihodnjič…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *