Grčija

Covid nama je prekrižal načrte

Tokrat sva vam želela razkriti, kaj vse smo si ogledali na zadnjem, najbolj zahodnem prstu Peloponeza, a sva žal v prejšnjem tednu videla več ali manj samo neskončno vrsto skodelic čaja. Jap, pa je tudi naju ujel zloglasni covid! Tega pa ne pišem, da bi se komurkoli smilila, saj sva se okužbe kar razveselila. Prehajanje mej bo namreč s potrdilom o prebolelosti bistveno lažje. Za to objavo sva se odločila le za to, da boste vedeli, kaj vas čaka, če se kot turist okužite v Grčiji.

Ker sva izvedela, da se je draga korona gibala v krogih v istih krogih kot midva, sva se odločila, da kupiva test za samotestiranje. Rok pozitiven, jaz negativna. Oba sva se počutila ok, jaz sem imela minimalno vročino, a je nisem občutila. Ker nama je bilo precej v interesu, da dobiva potrdilo o prebolelosti, sva poklicala grško Civilno zaščito, kjer bi naj izvedela vse potrebne informacije. Ali je za potrdilo dovolj hitri test ali mora biti PCR? Ali se morava samoizolirati? V kamperju ali v kakšnem hotelu? No, po klicu se nama je zdelo, da veva več od najinega sogovornika. Ali je dovolj hitri test ni znal točno povedati, kako prideva do potrdila pa je razložil zelo nerazumljivo. Posledično sva se odločila, da odideva naslednje dopoldne v bližnji zdravstveni dom, kjer bodo najbrž vedeli več. Na tem mestu moram dodati, da lahko hitri test opraviš tudi v katerikoli lekarni, a je večina le-teh v Grčiji odprtih le dopoldne, le redke se odprejo tudi popoldne. Če pa se, pa se ponavadi odprejo šele proti večeru.

Zjutraj sva se tako res odpeljala do zdravstvenega doma, razložila situacijo, prijazna medicinska sestra pa je hitro vzela stvari v svoje roke. Takoj naju je testirala, testa pa sta seveda pokazala rdeči črtici. Tudi sama ni točno vedela, kako naj nama priskrbi potrdilo, a ko sva ji omenila najin PLF obrazec, ki sva ga morala izpolniti ob vstopu v Grčijo, je takoj vedela kaj storiti. Vse kar sva morala storiti midva je, da sva na spletni strani https://eudcc.gov.gr/start/ vnesla svoje podatke in številko PLF obrazca, ki je seveda na slednjem napisana, in voila – potrdilo o prebolelosti sva že imela v žepu! Medicinski sestri sva se lepo zahvalila za pomoč in že smo se peljali naprej.

Kam? Kamorkoli, saj o kakršnikoli karanteni ali samoizolaciji ni bilo govora. Tudi o naslovu kje prebivava ne (jasno, saj ga nimava). Zato sva v bistvu lahko šla kamorkoli nama je pasalo. Roku je medtem vročina že narastla, zato sva se odločila, da se parkirava ob bližnjem jezeru ter tam preboliva, karkoli naju že čaka. V naslednjih dneh sva bila tako v samoizolaciji na prostem, daleč stran od ljudi. Če bi morala biti zaprta v kakšnem hotelu bi se nama verjetno milo rečeno zmešalo, zato sva bila nad super prostorom v naravi več kot navdušena. Sicer naju je zraven zdelovala vročina, v prihodnjih dneh pa še boleče grlo, a je bilo z lepim pogledom vse skupaj veliko lažje premagati. Tudi Šnofka je bila zelo zadovoljna, saj ji redno metanje žogice in sprehodi po kolovozih niso bili prikrajšani.

Je pa najino veselje, da imava končno potrdilo o prebolelosti, hitro malce upadlo. V Grčiji je namreč za vstop v restavracije in trgovine še vedno potrebno izpolnjevati PCT pogoj (koliko se ga dejansko preverja je druga zgodba). Res sva bila vesela, da bova končno lahko nakupila nekaj malenkosti, ki jih v Lidlu nimajo, a seveda so ravno sedaj razglasili, da tudi tu 1. maja končno odpravljajo vse ukrepe razen mask v notranjih prostorih, ki jih bodo ukinili junija. Najino potrdilo nama bo tako v Grčiji prišlo prav ravno par dni, a sva vseeno zelo zadovoljna, da za prehajanje mej ne bo več potrebno delati testov.

To je to, upava sicer, da ta objava nikomur ne bo prišla prav in da vsi od prvega do zadnjega ostanete zdravi. Midva sva že precej bolje, še par dni pa bova lahko med vožnjo spet glasno “fušala”. Srčno upava, da vam bova naslednji teden že lahko izdala vse lepote zadnjega polotoka.

Pa se slišimo prihodnjič…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *