Grčija

Sproščanje v sončni Grčiji

Oh, tokrat vam nimava za povedati prav veliko. Zakaj? Ker že en teden ne počnemo prav ničesar. Odkar smo junija zapustili Francijo, je bilo naše potepanje polno dogodivščin. Veliko več smo se vozili, si ogledovali, hodili v hribe in raziskovali številna mesta. Potovali sicer nismo preveč hitro, a se je vseeno skoraj vsak dan nabralo dodatnih 100km na našem števcu. Za konec pa smo par dni s Poljske do Grčije potovali z ekspresnim tempom. Zato ja, čeprav se sliši kar smešno, smo se morali tudi mi od potovanja malce spočiti. Po dolgi vožnji s Poljske sva si midva morala pozdraviti boleč križ, Šnofka pa razmigati tačke. Zato smo v prejšnjem tednu le poležavali, se kopali in sprehajali po dolgih plažah, ki so trenutno čisto prazne. Baje je letošnji november v Grčiji precej toplejši od povprečja, kar naju še posebej navdušuje. Izkoriščava še zadnje vzdihljaje poletja, ki smo ga letos skoraj da izpustili. Zato bom tokrat opisala le nekaj plaž, ki so kot nalašč za takšno uživanje.

Plaža v Alexandroupoliju

Ker smo želeli čimprej priti do morja, smo se odpeljali do najbližje plaže – v mestecu Alexandroupoli. Peščena plaža je tisto, na kar smo čakali že zadnji mesec. Le-ta sicer ni nič ekstremno posebnega, saj vseeno leži v mestu, a je za nekaj dnevni počitek več kot v redu. Za tiste, ki ste vseeno radi v civilizaciji, je sploh super, saj je v bližini pralnica, bencinska črpalka in trgovina. Poleg naju je bilo tukaj parkiranih še par kamperjev, ki pa so skoraj vsi prišli ali imeli namen iti v Turčijo. Koordinate so: 40.846401, 25.850901.


Plaža Marmaritsa

Tukaj pa se je naš počitek zares začel. Ta plaža je daleč stran od kakršnegakoli mesta, zato smo bili parkirani čisto sami. Naša edina družba so bile številne koze, nekaj potepuških psov in črički. Le kdo si ne bi odpočil sredi takšnega miru, s pogledom na čudovito kristalno morje? Le-to ima trenutno 19 stopinj, zato sva se v njem tudi prvič ohladila. Oh, kako super je spet zaplavati v morju, ki ima več kot 10 stopinj 😀. Opozoriti moram le, da je zadnjih 5 km do tega mesta (40.868539, 25.527429) makadam oz. zemlja. Ker je tudi nekaj klancev, smo se mi pred napovedanim deževnim dnem raje odpeljali naprej.


Plaža Glyfada

Tukaj boste prišli na račun vsi tisti, ki se radi sprehajate po peščenih plažah. Ta je namreč tako dolga, da se najverjetneje obrneš, preden prideš do konca. Šnofka je zato prav tukaj skoraj umrla od sreče. Poleg tega lahko parkiraš kamper praktično v morju (40.93638, 25.242538). Prav zares, v 1 letu še nikjer nisva uspela spati tako blizu valov. Vmes sva že morala preveriti, da nas ne bi po kakšnem slučaju ponoči odnesli. Hvala bogu je razlika med plimo in oseko tu precej manjša kot npr. v Franciji, zato so bile najine skrbi odveč. Naju pa je zvok valov popeljal v zelo sproščujoč spanec. Na drugi strani plaže sicer leži jezero, v katerem stoji in se kopa ogromno flamingov. Če jih še niste videli, vas bodo tukaj sigurno navdušili.


Plaža Erasmiou

Tukajšnja voda izgleda skoraj kot tista na Maldivih. Kristalno čista z belo mivko pod njo, je idealna za novembrsko kopanje. Tukaj sicer ne boste čisto sami, saj se bo popoldne skoraj sigurno našel kakšen ribič, ki z več ribiškimi palicami sedi ure in ure na plaži in poskuša kaj ujeti. Iskreno povedano midva še nikogar nisva videla, da bi kaj dejansko ujel. Malo sumim, da je to le sproščujoč hobi. Midva sva vseeno tu (40.895781, 24.861733) ostala 3 dni, saj sva prelena, da bi se s takšne lepe plaže premaknila.

Morda se naslednji teden kaj več premaknemo in odidemo na kakšen ogled, čeprav se na to ne bi zanašala 😀. Z veseljem se s takšnim tempom premikamo še nadaljnih x mesecev.

Pa se slišimo prihodnjič…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *