Grčija

Kanjon in topli vrelci

Poleg mnogih plaž smo v tem tednu raziskali 2 znamenitosti, ki sva jih našla po čistem slučaju. Ker sta naju res kar navdušili, sva se ju odločila deliti, saj verjameva, da bosta prišli marsikomu prav.

Kanjon reke Nestos

Kot že veste, za iskanje prenočišč vedno uporabljava aplikacijo Park4Night. Ta pa se je že velikokrat izkazala za zelo uporabno tudi pri iskanju zanimivih pohodov ali ogledov. Tokrat sva v bistvu iskala parkirišče, kjer bi napolnila svežo vodo. 20km od obale v notranjosti sva tako po naključju našla parkirišče, kjer je vodo možno napolniti, poleg tega pa je tam tudi izhodišče lepega pohoda po kanjonu reke Nestos. Tako smo se tja pripeljali v večernih urah (41.092701, 24.759701), tam prespali in zjutraj odšli na potep.

Parkirišče se nahaja ob nekem baru, zraven katerega živi vsaj 10 potepuških psov. Ja, noč je bila kar glasna, zato je morda bolje, da sem prispete šele zjutraj. Ker jih je nekaj spalo pod našim brlogom, nama je bilo kar neprijetno iz brloga izstopiti skupaj s Šnofko. Bala sva se, da lahko odreagirajo teritorialno in jo celo napadejo. Na srečo sva kmalu ugotovila, da psi v Grčiji res niso napadalni, saj so zelo socializirani. To se je na tem pohodu sploh pokazalo kot resnično, saj smo prehodili 6km v eno smer, celo pot pa so nam družbo delali 4 psi. Nadvse prijazni kužki so ves čas capljali za nami, se ustavili, ko smo se ustavili mi in se z veseljem malce počohali. Za Šnofko se niso zmenili, ona pa tudi zanje ne. Če bi imela večji kamper, bi najbrž enega izmed njih res vzela s seboj.

Pot je sicer zelo lepo urejena in prvih 5km vodi nad reko Nestos. Le-ta je precej široka, po kanjonu pa vije kot kača, zato je pogled nanjo sploh prekrasen. Prvih nekaj km je pot kamnita, nato pa zavije v gozd. Celoten pohod je sicer dolg 10km v eno smer. Ker se po prvih 5 km pot začne vzpenjati, vreme pa je postajalo vedno bolj oblačno, smo se mi odločili, da raje zavijemo do bližnjega izvira. Šesti km smo tako prehodili po železniških tirih, a izvira žal nismo našli. Nad tem sva bila malce razočarana, saj je bila do tu pot zelo lepo označena. A nič zato, kužki so naju hitro spravili v boljšo voljo.

Ta sprehod ali pohod, odvisno koliko želite prehoditi, res priporočava. Midva sva bila nad lepoto kanjona zares presenečena.


Topli vrelci Eleftheron

Po obisku kanjona smo nekaj dni preživeli na peščeni plaži, kjer smo srečali prijaznega Nemca. Povedal nama je, da bo naslednji dan obiskal neke zapuščene vrelce tople vode. Takoj sva se pozanimala, kje točno so in jih v naslednjih dneh obiskala tudi midva. Brlog sva pustila na cesti pred nekdanjim vhodom (40.735334, 24.091617) in se peš sprehodila mimo ogromno zapuščenih stavb. Tu je namreč nekoč deloval velikanski zdraviliški kompleks, ki pa je na žalost popolnoma propadel. Tudi stric Google nama ni znal odgovoriti na vprašanje, zakaj je do tega prišlo. No, kljub temu, da so vse stavbe propadle, pa so vrelci seveda ostali nespremenjeni. Tako je vstop čisto zastonj. Voda v vrelcih ima okrog 40 stopinj in je neverjetno čista. Jaz sem precej zmrznjen tip človeka, zato sem kar težko verjela, ko mi je med namakanjem dejansko postalo vroče. To se mi namreč še nikoli v nobenem jacuzziju ni zgodilo. Vseeno že več kot 1 leto nisva bila v nobenem bazenu ali kadi s toplo vodo, zato nama je to razvajanje še posebej pasalo. Na koncu sva se sicer splaknila v precej hladnejši reki, saj imajo vrelci rahel vonj po žveplu. Ker ni preveč močan, se tukaj kopa kar veliko ljudi. Midva sva ta kraj obiskala v petek dopoldne, pa sva vseeno srečala kakšne 10 kopalcev. Predvidevam, da je le-teh med vikendom še več, zato vam svetujem, da se tja odpravite med tednom.

Preostali del tedna sva preživela na rajskih plažah in uživala v sončnih žarkih. Tisti, ki naju bolj zvesto spremljate, ste verjetno že zasledili, da zbirava denar za hrano za potepuške pse, ki jih je v Grčiji ogromno. Nekaj denarja sva že zbrala, kar naju res zelo veseli in smo vam tako midva kot kužki zelo hvaležni. Če želite s prostovoljnimi donacijami pomagati tudi vi, nama pišite na najin FB profil, midva pa vama bova sporočila podatke kam nakazati denar. Račune bova tudi slikala, tako da vas ne rabi skrbeti, da bi denar porabila za kaj drugega 😀.

Pa se slišimo prihodnjič…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *