Belgija

Najlepše mesto v Belgiji

Kot nekateri že veste, smo se v prejšnjem tednu po 2 mesecih potovanja po Franciji, od nje poslovili, in se odpravili v sosednjo Belgijo. Ob odhodu smo bili malce žalostni, saj nam je bila Francija zelo všeč. Predvsem so nas navdušila majhna mesteca, odlična hrana, gostoljubni ljudje in prelepe plaže. A vseeno smo že komaj čakali, da se države začnejo odpirati, da lahko nadaljujemo našo pot. Francija (in Slovenija) sta trenutno na belgijskem zelenem seznamu, kar pomeni, da za vstop ne potrebujete niti testa niti karantene. Mi smo v Belgijo vstopili po avtocesti, kjer fizična meja, razen manjše obvestilne table, sploh ne obstaja, zato bi bilo tudi kakršnokoli preverjanje čisto nemogoče. Parkirali smo pri gradu Kasteel van Wijnendale (51.077346, 3.061218), se odpravili na sprehod in tam tudi prespali. Že naslednji dan pa nas je čakalo raziskovanje nam najlepšega belgijskega mesta.

Kasteel van Wijnendale

Brugge

Uganete katero mesto smo obiskali? Marsikdo je najbrž ugotovil, da je to mesto Brugge (oz. Bruges v angleščini). Kljub temu, da nas že par dni spremlja značilno belgijsko vreme (beri: oblačno/deževno), nas je mesto navdušilo. Parkirali smo na ulici (51.212046, 3.209062), kjer je parkiranje dovoljeno do 4 ure in je brezplačno. Ker nismo vedeli kako hitro bo deževalo, smo se hitro podvizali proti centru mesta.

Naša prva postojanka je bil glavni mestni trg (Markt), ki je res simpatičen. Velik je 1 hektar, na njem pa stoji veliko mestnih znamenitosti. Na eni strani ga krasijo pisane hiše, na nasprotni strani stoji srednjeveški zvonik Belfort van Brugge, katerega so zgradili leta 1240 in je eden najpomembnejših mestnih znamenitosti, vmes pa se nahaja provincialno sodišče Zahodne Flandrije, ki pa ga trenutno prenavljajo. Na sredini trga stoji tudi kip Jana Breydela in Pietera de Coninca, ki naj bi odigrala pomembno vlogo v francosko-flamski vojni. Celotni »Markt« je od leta 1995, ko so ga prenovili, namenjen le peščem, zato je sprehajanje zelo prijetno.

S trga smo se podali proti najstarejšemu delu mestnega jedra in bivši trdnjavi – trgu Burg, ki stoji nedaleč stran. Kljub temu pa smo vmes naredili krajši postanek, saj se belgijskim vafljem oblitimi s stopljeno temno čokolado pač nisva mogla upreti. Tako sva si na trgu sita ogledala »Heilig-Bloedbasiliek« oz. baziliko Svete krvi in mestno hišo. Slednja je najzgodnejša poznogotska zgradba občinskega sveta v celotni Flandriji. Zgrajena je bila leta 1421, njena razkošnost pa priča o takratni ekonomski in politični moči mesta.

Mestna hiša

Tukaj pa se je začel nama najlepši del mesta sprehod ob kanalih reke Dijver. Ob reki so se ljudje sproščali v barih in restavracijah, iz katerih je seveda dišalo po školjkah in vafljih (tipični belgijski jedi), po reki pa so se turisti peljali z ladjicami in čolnički. Ta del mesta naju je malce spominjal na Benetke. Seveda ne smemo pozabiti lepe arhitekture, ki celotno območje naredi prelepo tudi v slabšem vremenu. Žal nama je bilo edino, da ni vsaj za kakšno uro posijalo sonce, saj bi se nama tako veliko bolj prileglo belgijsko pivo.

Pot smo mimo kanalov nadaljevali še do cerkve Onze-Lieve-Vrouwekerk oz. cerkve Matere Božje, kjer sva bila bolj kot nad samo cerkvijo, spet navdušena nad enim od številnih kanalov. Tukaj se je sicer naš ogled mesta končal, saj je počasi začelo deževati, mi pa smo bili že malce lačni. Na poti smo sicer ugotovili, da nam temperature okrog 20 stopinj veliko bolj pašejo za raziskovanje mest kot za nas prave poletne temperature, saj smo se, čim je malce posijalo sonce, skoraj skuhali.

Kanal ob cerkvi Matere Božje

Če bi radi še kaj izvedeli o Gentu, Bruslju in Mechelenu, pa najbolje da v prihodnjih dneh spremljate našo Facebook stran 😀.

 
 

Pa se slišimo prihodnjič…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *